Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures for coronavirus disease prevention.

12.10.2023

16 жовтня – Всесвітній день здорового харчування

Метою Всесвітнього дня здорового харчування є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування, підвищення інформованість населення про необхідність правильної організації здорового харчування.

Здорове харчування  – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, сприяє зміцненню його здоров’я та профілактиці захворювань.

Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я, правильне харчування (тобто належна, добре збалансована їжа) в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров'я та скорочує ризик хронічних неінфекційних захворювань, таких як абдомінальне ожиріння, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, підвищений  артеріальний тиск і онкологія.

Деякі рекомендації для здорового харчування:

  • Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах.
  • Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів.
  • Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру.
  • Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок.
  • Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання.
  • Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування.
  • Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня.

 

При захворюваннях, особливо хронічних, особі призначається лікувальне харчування – дієтотерапія – невід’ємний і істотний аспект загального плану лікувальних заходів при всіх захворюваннях, має на меті відновити порушення в обміні речовин, впливати на хворобливий процес, виключити продукти, що шкідливо впливають на хворі органи, і всім цим поліпшити стан хворих.

Більшість дієт, особливо призначених на тривалий час, містить фізіологічну норму всіх харчових речовин. 

 

Бережімо себе і харчуймося правильно!

(с) 2024

Doctor appointment