Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

01.12.2023

ПЕРШОГО ГРУДНЯ СВІТ ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ НЕВРОЛОГА

Неврологія – це розділ медицини, який займається насущними питаннями виникнення специфічних захворювань центральної і периферичної нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

Неврологічні захворювання сучасної людини часто є дуже складними для діагностики та лікування, що вимагає від лікаря постійного навчання і вдосконалення.

         У Державній установі «ТМО МВС України по Житомирській області» функціонує неврологічне відділення лікарні, де одночасно може бути проліковано 30 осіб. Крім того пацієнти з неврологічними захворюваннями можуть пройти оздоровлення у відділенні відновного лікування та реабілітації лікарні.

 

На сьогодні в поліклініці та лікарні працює 4 лікарів-невропатологів, які спеціалізуються на хворобах, пов’язаних із нервовою системою. Сюди відносяться: невралгії, наслідки перенесених ГПМК, остеохондроз, радикуліт тощо.

Найбільш важливою проблемою неврології є цереброваскулярні захворювання, а їх найнебезпечніша форма – гостре порушення мозкового кровообігу (інсульт) – зустрічається частіше, ніж гострий інфаркт міокарду. В світі щороку реєструється понад 15 млн. інсультів. 

Знизити ризик інсульту –  коли в мозку людини унеможливлюється кровообіг   можна завдяки профілактиці. Від кожної людини залежить, наскільки вона готова змінити своє життя, аби наблизитися до щасливого довголіття. 

Профілактика інсульту:

1. Перевіряйте рівень холестерину. Контролювати цей показник важливо не рідше, ніж 1 раз на 5 років. Якщо у вас високий рівень холестерину, зміна способу життя та консультація з лікарем допоможе зменшити ризик інсульту. 

2. Контролюйте артеріальний тиск. Деколи важко розпізнати симптоми гіпертонії. Поговоріть з вашим лікарем про те, як часто вам потрібно перевіряти тиск. Ви можете це робити вдома, у лікаря, а також в деяких аптеках. 

3. Лікуйте діабет. Якщо лікар вважає, що у вас є симптоми діабету, пройдіть обстеження. Регулярно перевіряйте рівень цукру в крові.

4. Лікуйте серцеві захворювання. Вчасно обстежуйтеся та дотримуйтеся призначеного лікування.

5. Обирайте здорову їжу. Щоденний  раціон обов’язково має містити  свіжі овочі та фрукти. Вживайте їжу з низьким вмістом насичених жирів, трансжирів і холестерину. Важливо також обмежити споживання солі, що допоможе знизити артеріальний тиск. 

6. Будьте фізично активними. Це допоможе зберегти здорову вагу та знизити рівень холестерину. Щотижня займайтеся швидкою ходьбою, 30-40 хв. аеробних вправ найкращий спосіб підтримати форму та здоров’я. Проте, якщо ви маєте протипокази до якихось видів фізичних навантажень, проконсультуйтеся з лікарем, який підкаже вправи, що вам підійдуть. 

7. Відмовтеся від куріння. Пам’ятайте, що ваш лікар може запропонувати способи відмови від поганої звички. 

8. Відмовтеся від алкоголю. Надмірне споживання алкоголю може підвищити кров’яний тиск. 

Вчасно звертайтеся до лікаря та дотримуйтеся рекомендацій, піклуйтеся про себе та своїх рідних. Бережіть своє здоров’я.

Завідувач неврологічного відділення лікарні – лікар Наталія Рибачок і лікар фізичної та реабілітаційної медицини відділення відновного лікування та реабілітації лікарні Тетяна Машталер

 

 

 

 

(с) 2024

Запис до лікаря