Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

07.09.2023

ПЕРША МЕДИЧНА ДОПОМОГА

Що ж таке перша медична допомога?  Це не просто певний алгоритм термінових заходів, а й дії, спрямовані на порятунок людини, життя якої в момент непередбаченої ситуації залежить тільки від кожного з нас!

Для того, щоб не піддатися паніці та правильно надати першу невідкладну медичну допомогу, потрібно і важливо грамотно виконувати наступні правила надання першої медичної допомоги в такій послідовності:

  1. Забезпечте повну безпеку потерпілому, собі та оточуючим.
  2. Переносити людину в інше місце необхідно лише в небезпечних ситуаціях, коли вона лежить на проїжджій частині, у бруді, воді або поблизу вогню. У всіх інших ситуаціях ви можете лише погіршити її стан (наприклад, при травмах внутрішніх органів, черепно-мозкових та переломах). Не підстилайте під голову жертви валик із підручних засобів! Краще просто покладіть рушник чи шарф.
  3. Перевірте ознаки життя у постраждалого: промацайте пульс, приклавши свої пальці до його сонної артерії; перевірте дихання - нахилиться до його рота та носа й постарайтеся відчути подих; оцініть свідомість потерпілого, злегка його струсивши та поставивши запитання.
  4. Викличте фахівців (101 – рятувальники, 103 – швидка (з домашнього телефону) або 112 – з мобільного).
  5. Надайте термінову першу допомогу, яка знадобиться в залежності від ситуації.
  6. Створіть для постраждалого комфортну фізичну і психологічну обстановку.

 

Вміння надати першу медичну допомогу потерпілому, саме зараз, під час війни, набуває особливої гостроти, каже заступник начальника установи з медичних питань – лікар Оксана Бурля. Зробити це за одне заняття важко. Тому ми запровадили цикл таких занять із молодшими медичними сестрами та адміністративно-обслуговуючим персоналом.

(с) 2024

Запис до лікаря