Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

10.06.2020

Що потрібно знати про кліщів

  Найнебезпечніший  період, коли кліщ найбільш активний у теплі сонячні дні квітня-червня та серпня-жовтня. Протягом цього періоду, з метою попередження укусів кліщів, необхідно дотримуватися чітких правил, а також пам’ятати, що на відкритих місцях, які прогріваються сонцем, знайти цих паразитів важко. Зазвичай, кліщі нападають у затінених частинах лісу з густими заростями трави та дрібних чагарників. На людині улюбленими місцями для кліщів є:

  • голова;
  • ключиці;
  • пахви;
  • пахові складки.

Не всі кліщі є носіями збудників захворювань, але серед захворювань, які переносять кліщі, є такі небезпечні як:

  • кліщовий бореліоз (хвороба Лайма);
  • кліщовий вірусний енцефаліт;
  • марсельська гарячка,

які протікають дуже важко, дають безліч ускладнень і навіть можуть приводити до летального результату.

        Першим проявом укусу кліща є почервоніння в місці укусу, припухлість починається свербіж, кліщ збільшується у розмірах, згодом може з’явитись головний біль, млявість, підвищення температури, озноб, ломота у всьому тілі. Якщо не почати вчасно лікування хвороба може призвести до ураження нервової, серцево-судинної системи, суглобів,ю м’язів, шкіри. Для хвороби Лайма характерна мігруюча еритема, яка нагадує коло, воно поступово може збільшуватися у розмірах, тепле на дотик, але рідко болить.

 Чи можна не помітити напад кліща?

        Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає незначне відчуття болю. Дорослих кліщів, які присмокталися, можна помітити через 2-3 дні: в місці наявності кліща з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), чого людина може  й не помітити.

        Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу пройде від присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

        Увага: коли кліщ чіпляється до вашого одягу, то залишається нерухомим, аж доки ви припините активно рухатись, сядете чи ляжете. Саме тоді нападник починає шукати місце прикріплення до тіла — повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, та навіть кілька днів.

        Що робити, якщо на людину напав кліщ?

        Якщо до тіла людини присмоктався кліщ, слід якомога швидше його зняти. Якщо є така можливість, слід звернутись до травмпункту (він працює цілодобово), де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальших дій.

        Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно.

        Як видалити кліща самостійно?

  1. Захватити кліща пінцетом, обережно розхитати його з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити (крутити можна у будь-який зручний для вас бік). Витягайте кліща повільно — без ривків! Якщо нема пінцету, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Важливо видалити кліща разом із хоботком.
  2. Якщо хоботок залишився в ранці, видаліть його стерильною голкою.
  3. Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком та вимити руки з милом.

        Чи потрібно спостерігати за станом здоров’я після видалення кліща?

        Рекомендується проводити щоденно термометрію протягом двох тижнів і стежити за самопочуттям.

        У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста.

        Яких правил необхідно дотримуватися щоб захистити себе від нападу кліщів?

  1. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, штани заправляти в шкарпетки, щоб було легше помітити кліщів, які наповзають. Голову слід покрити капелюхом або капішоном.
  2. Краще відпочивати на відкритій місцевості, на сонячних галявинах (кліщі не переносять сухих місць і прямих сонячних променів).
  3. Після прогулянки потрібно ретельно перевірити своє тіло і тіло дітей на наявність кліщів.Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити або випрати, а потім попрасувати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  4. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям,пахвові западини, спину.
  5. Систематично оглядайте домашніх тварин після прогулянок у парку, виходу на природу.

 

(с) 2024

Запис до лікаря