Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів.

09.06.2020

Коронавірус. Що про нього треба знати та як уберегтися?

  Інкубаційний період COVID-19 становить від 2 до 14 днів. Джерелом коронавірусної інфекції, як правило, є хвора людина. Також джерелом можуть виступати дикі та домашні звірі, мавпи, птахи, змії та інші тварини.

         Вірус передається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, фекально-оральним шляхом. До факторів передачі відносяться виділення носоглотки, блювотних мас, фекалії птахів, тварин, хворої людини.

         У людей сприйнятливість до коронавірусу дуже висока, захворювання загрожує всім віковим групам.

         На сьогоднішній день патогенетичні механізми розвитку коронавірусної інфекції вивчені недостатньо. Вхідними воротами для інфекції є слизова оболонка верхніх дихальних шляхів. При ураженні збудником COVID-19 інфікування стрімко поширюється на бронхи та легені.

         Протягом усього цього періоду людина може заражати інших. Протікає захворювання, найчастіше, як звичайний грип, парагрип або будь-яка інша гостра респіраторна інфекція з усіма характерними для них ознаками.

         Ознаки та симптоми COVID-19

         Після контакту з інфікованим COVID-19 протягом 14 днів можуть наступити такі симптоми:

  • Кашель, біль у грудях;
  • задишка (ускладнене дихання);

 

  • підвищення температури,лихоманка (гарячка);
  • головний біль;
  • першіння в горлі;
  • загальна слабість.

         Як правило, ці інфекції можуть викликати більш важкі симптоми у людей з ослабленою імунною системою, людей похилого віку та тих, хто має хронічні захворювання, такі як діабет, рак та хронічні захворювання легень.

        

         Особливості захворювання у дітей

         У дітей інфікування може поширюватися на нижні відділи дихальних шляхів, викликаючи біль в грудях при диханні та задишку. Спостерігається запалення гортані, шийний лімфаденіт, свистячі та сухі хрипи в легенях.

        

         Які ускладнення?

 

         Серед ускладнень лідирує вірусна пневмонія. Погіршення стану при вірусній пневмонії йде швидкими темпами, і у багатьох пацієнтів вже протягом 24 годин розвивається дихальна недостатність, що вимагає негайної респіраторної підтримки з механічною вентиляцією легенів.

         Вчасно розпочате лікування сприяє полегшенню ступеня тяжкості хвороби.

 

         Як розповсюджується COVID-19

 

         З того, що нам відомо про інші коронавіруси, поширення COVID-19 найімовірніше відбудеться при тісному контакті (менше 2 метрів) із зараженою людиною. Цілком ймовірно, що ризик збільшується, чим довше хтось має тісний контакт із зараженою людиною.

         Респіраторні секреції, що утворюються, коли заражена людина кашляє або чхає, що містить вірус, швидше за все, є основними способами поширення хвороби.

         Є 2 основні способи поширення COVID-19:

  • інфекція може поширитися серед людей при близькому контакті з зараженими (в межах 2 метрів) або, можливо, може потрапити в легені.
  • також можливо, що хтось може заразитися, торкнувшись поверхні, предмета чи руки зараженої людини, зараженої дихальними виділеннями, а потім торкнувшись власного рота, носа чи очей (наприклад, доторкнувшись до ручки дверей чи потискуючи руки і потім торкаючись власного обличчя).

         Вірус не живе на поверхні довше 72 годин.

         Діагноз "коронавірусна інфекція" може бути підтверджений тільки лабораторними методами діагностики – ПЛР тестуванням!!! 

         Матеріалом для дослідження служать слиз, харкотиння, кров, сеча та інше. Для діагностики проводять забір мазків із зіву та носоглотки. При підозрі на розвиток пневмонії лікар призначає рентгенографію чи компютерну томографію.

 

         Лікування:

         Лікування COVID-19 легкої форми або середньої тяжкості включає симптоматичне лікування — препарати для зниження температури, кашлю, препарати від нежитю і т.д.

       В основі лікування важких форм коронавірусу лежить медикаментозна терапія:

  • противірусні препарати;
  • специфічні імуноглобуліни;
  • кортикостероїди.

         На сьогодні специфічних заходів профілактики коронавірусу немає — вакцина поки не розроблена. При появі найменших симптомів захворювання рекомендується самоізолюватися вдома і зателефонувати до лікуючого лікаря та отримати необхідні рекомендації. У період максимальної захворюваності необхідно максимально обмежити контакти з оточуючими людьми, уникати місць масового скупчення людей.

 

Заходи профілактики коронавірусу:

  • Регулярно мити руки.
  • Дотримуватись правил респіраторної гігієни.
  • Дотримуватись дистанції в громадських місцях.
  • По можливості, не чіпати руками очі, ніс і рот.
  • При підвищенні температури, появі кашлю і утрудненні дихання, якомога швидше звернутися за медичною допомогою.
  • В якості загальних запобіжних заходів, дотримуватись звичайних правил гігієни при відвідуванні продуктових ринків, де продаються м’ясо і птиця або інші продукти тваринного походження.
  • Не вживати в їжу сирі або такі, що не пройшли належну термічну обробку, продукти тваринного походження.

 

(с) 2024

Запис до лікаря